Πόσο κοστίζει ένα "μου αρέσει"; (video)

. . Δεν υπάρχουν σχόλια:


Οι περισσότεροι από εμάς, κρίνουμε την επιτυχία ενός προϊόντος ή μιας ιστοσελίδας από τα facebook likes που έχει. Σίγουρα πρόκειται για μια παράμετρο που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότεροι που έχουν κάνει like σε μία ιστοσελίδα δεν ενδιαφέρονται για το περιεχόμενό της.

Ο Ντέρεκ Μούλερ είναι ο άνθρωπος πίσω από το Veritasium , ένα κανάλι στο youtube με βίντεο για την επιστήμη. Έχει μια σελίδα στο facebook με περίπου 135.000 like (όχι και τόσο μεγάλο αριθμό για την αναγνωρισιμότητά του). Μέσα σε αυτά, ανέβασε εχθές ένα βίντεο για την "απάτη" του facebook που μπορείτε να δείτε εδώ. Βάζω εισαγωγικά γιατί στην πραγματικότητα το facebook δεν μπορεί να κατηγορηθεί άμεσα γι αυτό.

Οι τρόποι μια σελίδα να αποκτήσει like είναι δύο. Ο ένας είναι να αγοράσει κάποια. Υπάρχουν ιστοσελίδες που μπορείς με 75 δολάρια να αγοράσεις 1000 like. Αυτές οι ίδιες ιστοσελίδες, πληρώνουν κοινούς ανθρώπους να κάνουν like στις σελίδες. Ο άλλος είναι να διαφημίσεις την ιστοσελίδα σου στο ίδιο το facebook με τις λεγόμενες εκστρατείες. Το facebook εμφανίζει την σελίδα σου για like και οι χρήστες -αν τους αρέσει- πατούν το περιβόητο κουμπάκι. Στο βίντεο θα δείτε αρκετά αναλυτικά τα παραπάνω.

Καταρχήν να σκεφτούμε γιατί χρειάζεται μια σελίδα like. Ένας πολύ απλός λόγος είναι τα ψυχολογικά του ιδιοκτήτη του. Να του αρέσει να έχει μια σελίδα στο facebook που να έχει χιλιάδες like. Σε αυτό πάω πάσο. Ο "παράνομος" τρόπος είναι ο καλύτερος αλλά αν είσαι και διάσημο πρόσωπο ή εταιρεία μην εκπλαγείς αν κάποια στιγμή εμφανισθείς σε μια λίστα με τα περισσότερα ψεύτικα likes. Θυμάστε υποθέτω κάτι αντίστοιχο στο twitter με τους ψεύτικους followers του προέδρου Ομπαμα ή της Ριάνα.

Ο δεύτερος πιο σημαντικός λόγος είναι να εμφανίζονται στο timeline τους οι αναρτήσεις τις σελίδας για μια πιθανή αγορά ή να διαβάσουν ένα άρθρο στην ιστοσελίδα σας. Σε αυτή την περίπτωση με την αγορά των like προφανώς και δεν κερδίζεται τίποτε. Με την δεύτερη περίπτωση διαφήμισης μέσω του facebook και πάλι τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά. Αυτό γιατί οι άνθρωποι που θα σας κάνουν like είναι στις περισσότερες περιπτώσεις "likers"... με λίγα λόγια πατάνε like σε ότι βρεθεί στον δρόμο τους. Πρόσφατα έβαλα 5 ευρώ διαφήμιση του μπλογκ μου. Με μια γρήγορη έρευνα παρατήρησα ότι οι άνθρωποι που τους "άρεσα" είχαν από 2000 μέχρι 8000 φορές κάνει το ίδιο σε άλλες σελίδες. Ποια λοιπόν η πιθανότητα (εκτός εξαιρέσεων) να εμφανιστεί μια ανάρτησή μου στο timeline τους και ακόμη περισσότερο να την διαβάσουν; Προφανώς ελάχιστη.

Ο πρώτος και κυριότερος τρόπος είναι να υπάρχει προϊόν. Και όταν μιλάμε για μια ιστοσελίδα ή κανάλι στο youtube να έχεις καλό περιεχόμενο. Το παρακάτω βίντεο το είδα σε ένα άρθρο στο Mashable. Αν το διαβάσετε θα δείτε ότι αναφέρεται στον Ντέρεκ Μούλερ ότι έχει 131Κ likes στην σελίδα του στο facebook. Σήμερα, λιγότερο από 24 ώρες, το βίντεο έχει 500Κ προβολές, η facebook σελίδα 4 χιλιάδες παραπάνω likes. Το καλό περιεχόμενο πάντα επιβραβεύεται αν και ένα άρθρο στο Mashable ποτέ δεν κάνει κακό... :) !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου