Ανακάλυψα ένα βίντεο στο TED (από το 2009) το οποίο βάζει κάποια ερωτηματικά στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους και το πόσο τελικά αποτελεσματικά είναι αυτά.
Ο Ντάνιελ Πίνκ είναι "αναλυτής καριερών". Ναι υπάρχει αυτός ο εργασιακός τίτλος! Η τελευταία του πραγματική δουλειά (όπως και ο ίδιος άλλωστε γράφει με χιούμορ στην ιστοσελίδα του) ήταν να γράφει τις ομιλίες του Αλ Γκορ. Από τότε είναι freelancer, βγάζει λόγους και γράφει βιβλία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013 το Thinkers 50, τον έβαλε στην λίστα με τους 15 καλύτερους επιχειρησιακούς σκεπτικιστές.
Το 2009, σε ένα TED Talk, παρουσίασε έρευνες που αποδεικνύουν ότι αν δώσεις οικονομικά κίνητρα στους εργαζόμενους έχουν μάλλον αρνητική επίδραση στην επίδοσή τους. Βέβαια αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει, σε εργασίες δημιουργικές που χρειάζονται να σκεφτείς έξω από το κουτί και το στηρίζει στο "πείραμα του κεριού". Προφανώς αναφέρει ότι θεωρεί ως δεδομένο την ικανοποιητική οικονομική απολαβή του εργαζομένου έτσι και αλλιώς και κλείνει την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την αυτονομία των εργαζομένων ως το άλφα και το ωμέγα στο να έχεις παραγωγικούς υπαλλήλους.
Προφανώς και είναι μεγάλο θέμα για συζήτηση όταν προσπαθήσεις να το προβάλλεις στην ελληνική πραγματικότητα. Πρώτον γιατί είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται ικανοποιητικά και δεύτερον και πιο σημαντικό ίσως είναι ότι είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν την πολυτέλεια να ρισκάρουν στην κεφαλαιοποίηση μιας εκπληκτικής ιδέας που θα έχει κάποιος εργαζόμενος τους και προτιμούν τον πιο σίγουρο δρόμο του παραδοτέου μέσα σε deadlines και project plans.
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, η ομιλία πραγματικά είναι καλή και αξίζει να την δείτε παρακάτω:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου