Αυτό είναι το code.org. Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αμερική, με σκοπό να διευρύνει την μάθηση του προγραμματισμού των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όσο το δυνατό περισσότερα σχολεία. Ήδη, έως την στιγμή που έγραφα αυτές τις γραμμές, περίπου 24 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, είχαν εκπαιδευτεί για μία ώρα στις βασικές αρχές του προγραμματισμού. Μεταξύ των διαδικτυακών καθηγητών ο Bill Gates (Microsoft), ο Mark Zuckerberg (Facebook) καθώς και μηχανικοί υπολογιστών από την Google και την NASA. Ο Ομπάμα ήταν ένας από τους μαθητές. Για να γίνει πιο φιλικό στα παιδιά, τα μαθήματα γίνονται με την βοήθεια των Angry Birds στην αρχή, και είναι μεταφρασμένο και στα Ελληνικά. Στο τέλος της πρώτης ώρας στην ουσία έχεις γράψει το πρόγραμμα που κατευθύνει το Curiosity, το ρομπότ της NASA που εξερευνά το πλανήτη Άρη. Επίσης αν καταχωρήσεις το όνομά σου και το email σου, σου αποστέλλουν ηλεκτρονικά και μια βεβαίωση παρακολούθηση (φώτο του άρθρου και όχι δεν αναγνωρίζεται από το Δικατσά ή όπως αλλιώς το λένε τώρα...).
Στις αρχές της δεκαετίας του 90, φοιτητής ακόμη στην επιστήμη της πληροφορικής, για το χαρτζιλίκι μου, έκανα μαθήματα Η/Υ σε ένα τοπικό φροντιστήριο στον Βόλο. Ήταν βέβαια καλοκαιρινά τα μαθήματα και οι μαθητές ήταν κυρίως παιδιά που είχαν μείνει στο μάθημα και έπρεπε να το ξαναδώσουν τον Σεπτέμβριο. Ένα από τα παιδιά αυτά ήταν ένας μαθητής νυχτερινού σχολείου που δούλευε τα πρωινά ως ξυλουργός. Επικεντρώθηκα να μεταφέρω τις δικές του εικόνες σε πρόγραμμα. Τον ρωτούσα πώς φτιάχνει ένα έπιπλο και μετά αποτυπώναμε τις κινήσεις του σε εντολές προγραμματισμού.. Τον Σεπτέμβριο με περίμενε στο σπίτι μια μεγάλη ανθοδέσμη και ένα ευχαριστώ. Είχε γράψει άριστα.
Ο προγραμματισμός είναι ένα εργαλείο σκέψης. Μαθαίνεις να σκέφτεσαι αναλυτικά και ορθολογικά και αυτό σε βοηθάει σε πολλές δραστηριότητες της ζωής σου. Προφανώς και δεν το λέω εγώ αλλά κάποιοι άνθρωποι που έχουν πετύχει λίγα παραπάνω (sic) πράγματα στην ζωή τους όπως ο Bill Gates ή ο Στηβ Τζόμπς. Θα μου πείτε γιατί να μαθαίνεται ο προγραμματισμός στα σχολεία; Για τον ίδιο λόγο που μαθαίνεται η χημεία, η βιολογία και άλλα πολλά. Δεν θα γίνουν όλοι προγραμματιστές, όπως δεν θα γίνουν μαθηματικοί ή φιλόλογοι. Και το τυράκι; Ο τομέας της πληροφορικής είναι ένας τομέας που θα πλήττεται λιγότερο από την ανεργία ως αναπτυσσόμενος. Στην Αμερική υπάρχουν συζητήσεις ότι το εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση σε μηχανικούς λογισμικού. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα υπάρχει ένα έλλειμμα 1.000.000 θέσεων εργασίας ανάμεσα στους επαγγελματίες που θα απαιτηθούν έως το 2020 και σε αυτούς που θα εκπαιδευτούν στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα.
Πάμε στην Ελλάδα λοιπόν. Κατά την ολοκλήρωση της μίας ώρας στο code.org, αναφέρει και τις χώρες με την καλύτερη βαθμολογία. Η Ελλάδα λοιπόν είναι στην τέταρτη θέση ενώ στην πέμτη είναι η Ινδία, μια χώρα που έχει παράδοση στην ανάπτυξη λογισμικού. Έχει πολλές φορές συζητηθεί η περίπτωση να ενθαρρύναμε τις εταιρείες πληροφορικής να έρθουν στην Ελλάδα και να δημιουργούσαμε την δική μας Silicon Valley της Αμερικής, ή το Bangalore της Ινδίας (ότι προτιμάτε) . Μας πρόλαβε βέβαια η Ιρλανδία, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ο τρόπος σκέψης που απαιτείται στον προγραμματισμό, είναι πολύ κοντά στον Έλληνα. Δημιουργικός, ευέλικτος, αναλυτικός, εύστροφος. Λίγο στην οργάνωση και την πειθαρχία τα χαλάμε αλλά αυτό δεν συμβαίνει όταν βρισκόμαστε στο σωστό περιβάλλον. Ας μείνουμε στο γεγονός, ότι όσο περισσότερο παράγουμε και εξάγουμε τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση. Και εξαγωγή δεν είναι μόνο το λάδι και η φέτα. Είναι και οι υπηρεσίες. Αυτή την στιγμή η μόνη υπηρεσία που εξάγουμε είναι ο τουρισμός. Γιατί όχι και ο κώδικας; Υπάρχουν βέβαια αρκετές εξωστρεφείς εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα, αλλά η βοήθεια από το κράτος είναι απλά ανύπαρκτη. Αντώνη και Αλέξη…το δωρεάν WiFi δεν είναι η λύση… είναι το δέντρο.. αλλού είναι το δάσος…
Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη γενιά από εμάς; Μπορούμε να βρούμε τα κοιτάσματα πετρελαίου όχι στο πέλαγος αλλά σε όλες αυτές τις ικανότητες που έχουμε ως λαός και να τις εξορύξουμε; Προβλήματα υπάρχουν. Λύσεις έχουμε;
Υ.Γ. ο τίτλος τους άρθρου αναφέρεται σε μία “παράδοση”,που θέλει όταν πρωτομαθαίνεις μία καινούργια γλώσσα προγραμματισμού, το πρώτο σου πρόγραμμα είναι να εμφανίσεις στην οθόνη τις λέξεις “Hello World”...
αναδημοσίευση από το άρθρο μου στο arriton
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου