Τι είναι τα bitCoins; Μύθοι και Αλήθειες.

. . Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όπως κάθε τι καινούργιο, έτσι και τα bitcoins έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην ζωή μας δειλά δειλά με πολέμιους και υπέρμαχους. Προφανώς ελάχιστοι από εμάς έχουμε στην κατοχή μας έστω και ένα χιλιοστό ενός bitcoin παρόλα αυτά, διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά ιστορίες με ανθρώπους που έγιναν πλούσιοι έχοντας στην κατοχή τους bitcoins ή ανθρώπους που τους έκλεψαν bitcoins αξίας εκατομμυρίων. Αστικοί μύθοι ή πραγματικότητα;

Παρακάτω θα αναφέρω κάποιες από τις δικές μου απορίες που ελπίζω να βρήκα τις σωστές απαντήσεις και τις παραθέτω μαζί με κάποια προσωπική άποψη που προσπαθώ στο μέτρο του δυνατού να είναι αντικειμενική. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί το παρακάτω ένας οδηγός για bitcoins.

Λίγη Ιστορία

Την 1η Νοεμβρίου του 2008 ένας άγνωστος που δήλωνε Ιάπωνας και υπέγραφε ως Σατόσι Νακαμότο υπέβαλε στην κοινότητα των Cyberpunks την πρόταση ενός συστήματος δημιουργίας, διαχείρισης και διακίνησης ψηφιακού χρήματος υπό τον τίτλο «Βitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System». Η πρότασή του ήταν τόσο καλοδουλεμένη που κατέληξε στην υλοποίηση ενός λειτουργικού συναλλακτικού συστήματος στο Διαδίκτυο. Ο Σατόσι δούλεψε λίγο με την ομάδα που το υλοποίησε και μετά εξαφανίστηκε. Ο αστικός μύθος λέει ότι πρόκειται για ένα πολύ πλούσιο πλέον άνθρωπο.

Τι είναι τα bitcoins

Τα bitcoins είναι το διαδικτυακό παγκόσμιο νόμισμα. Αν θεωρήσουμε ότι νόμισμα είναι το οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιείται για μία εμπορική συναλλαγή, τότε ναι το bitcoin είναι νόμισμα. Οι πολέμιοί του αναφέρουν ότι από την στιγμή που δεν υπόκειται σε κανένα κανονιστικό πλαίσιο δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμισμα. Προσωπικά δεν θα το θεωρούσα νόμισμα, αλλά ένα εικονικό αγαθό το οποίο έχει μια αξία που προσαρμόζεται σε κανόνες πλήρους ελεύθερης αγοράς βάση του κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης.
Σημείωση : οι υποδιαιρέσεις του bitcoin δεν έχουν συγκεκριμένη ονομασία αυτή την στιγμή. Παρόλα αυτά η μικρότερη δυνατή υποδιαίρεση είναι το σατόσι (από τον δημιουργό του... προσοχή όχι από το σασίμι του σούσι...) και είναι το 0.00000001 ενός bitcoin ή αλλιώς δέκα εκατομμύρια σατόσι είναι ίσο με 1 bitcoin

Πως καθορίζεται η τιμή του bitcoin

Η τιμή καθορίζεται απλά με το πόσο είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάποιος για ένα bitcoin. Μία από τις πρώτες συναλλαγές ήταν η αγορά πίτσας με 10.000 bitcoins τον Αύγουστο του 2010. Σήμερα (αρχές Δεκεμβρίου 2013) ένα bitcoin κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια. Με απλά μαθηματικά, αν αυτός που πούλησε την πίτσα κρατούσε τα bitcoins, δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά θα είχε στην τσέπη του10 εκατομμυρία δολάρια...

Ποιος εκδίδει τα bitcoins

Κανένας οργανισμός. Ο καθένας από εμάς μπορεί να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή του που να είναι απαραίτητα συνδεδεμένος με το internet. Αυτός ο υπολογιστής μαζί με άλλους εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο είναι και ο "υπεύθυνος" για την τήρηση των υπολοίπων των "πορτοφολιών" και των συναλλαγών μεταξύ αυτών. Όσοι ενδιαφέρονται να είναι μέρος αυτού του συστήματος, "αμείβονται" με bitcoins και η μέθοδος αυτή είναι η λεγόμενη εξόρυξη (bitcoin minning) Το σύστημα αυτό "κόβει" ένα συγκεκριμένο αριθμό νομισμάτων σε συγκεκριμένα διαστήματα. Είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότεροι υπολογιστές υπάρχουν, τόσο λιγότερο αμείβονται. Υπάρχει μάλιστα μια διαμάχη για το αν η αξία του ρεύματος του υπολογιστή είναι ακριβότερη ή φθηνότερη για το ποσό τελικά που θα κερδίσεις, σύμφωνα με την σημερινή αξία του.

Πως μπορείτε να αποκτήσετε bitcoins και που θα τα τηρείτε

Είτε με τον παραπάνω τρόπο, δηλαδή να γίνεται ένας bitcoin minner, είτε αγοράζοντας από τις διάφορες ιστοσελίδες που ειδικεύονται σε αυτό το "νόμισμα" αγοράζοντας με πραγματικά νομίσματα. Το υπόλοιπο του λογαριασμού σας θα τηρείται στα λεγόμενα πορτοφόλια (wallets). Τα πορτοφόλια αυτά είναι προγράμματα που μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, στο κινητό σας ή στο tablet σας. Επίσης υπάρχουν και εξειδικευμένες ιστοσελίδες που μπορούν να τηρούν το διαδικτυακό σας πορτοφόλι. Το κάθε πορτοφόλι είναι αυτόνομο που σημαίνει ότι για να μεταφέρεται χρήματα από τον υπολογιστή σας στο κινητό σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μία κανονική συναλλαγή μεταφοράς.

Που μπορώ να τα χρησιμοποιήσω

Στην Ελλάδα πρακτικά ελάχιστα. Παρόλα αυτά στο εξωτερικό είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που δέχονται bitcoins. Στον Καναδά λανσαρίστηκε το πρώτο bitcoin ΑΤΜ, ενώ στην Κύπρο θα μπορείς να πληρώσεις σε bitcoins το μεταπτυχιακό σου στα ψηφιακά νομίσματα στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας!!!

Είναι το πλέον ασφαλές νόμισμα;

Η αλήθεια είναι ότι έως σήμερα ο "αλγόριθμος" που τα χειρίζεται δεν είναι δυνατόν να "σπάσει", με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παραχάραξη/πλαστογράφησή του. Παρόλα αυτά, έστω και αν είναι αδύνατο να αποκτήσεις ψεύτικα bitcoins, είναι σημαντικό το ρίσκο να σου τα κλέψουν ή να τα χάσεις.
Να σου τα κλέψουν, γιατί ο υπολογιστής ή το κινητό σου μπορούν (εύκολα για έναν ειδικό) να χακαριστούν και ένα ωραίο πρωί να ξυπνήσεις με μηδενικό υπόλοιπο. Το ίδιο βέβαια μπορεί να γίνει και σε μια ιστοσελίδα διαχείρισης bitcoins. Απο τέτοια ιστοσελίδα εκλάπησαν bitcoins αξίας 60 εκατομμυρίων, η ιστοσελίδα έκλεισε, και οι κάτοχοι προφανώς δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα "νομίσματά" τους. Δικηγόρος του διαβόλου: και μια τράπεζα μπορεί να κλείσει ή να σου κουρέψουν τις καταθέσεις αλλά ας είμαστε ειλικρινής.. το ρίσκο είναι μάλλον μικρότερο.
Να τα χάσεις είναι ακόμη πιο εύκολο, καθώς αν σου πέσει το κινητό σου στο νερό ή στο κλέψουν προφανώς και δεν θα μπορείς να ανακτήσεις τα bitcoins σου. Επίσης πρόσφατα ένας νεαρός ανέφερε ότι έχασε 7500 bitcoins καθώς πέταξε τον υπολογιστή του στα σκουπίδια. Δικηγόρος του διαβόλου: το ίδιο ρίσκο έχει και αν χάσεις χαρτονομίσματα αλλά ας είμαστε ειλικρινής, προχθές που έπλυνα στο πλυντήριο ένα πεντάευρο και μια χαρά το χρησιμοποίησα μετά... αν έπλενα το κινητό μου;

Το bitcoin είναι μια "πυραμίδα";

Το bitcoin δεν είναι μια πυραμίδα. Οι γνωστές πυραμίδες δουλεύουν με την λογική ότι ο επενδυτής πληρώνει το προηγούμενο επενδυτή και έτσι κάποια στιγμή που η ζήτηση εκμηδενίζεται, οι νεότεροι επενδυτές χάνουν τα λεφτά τους. Το bitcoin έχει συγκεκριμένες συναλλαγές, η τιμή του ορίζεται με τον νόμο της αγοράς και το ρίσκο του είναι εντελώς διαφορετικό.

Το bitcoin είναι μια φούσκα;

Το bitcoin δεν είναι μια φούσκα. Τα λεφτά δεν χάνονται. Απλά κάποιοι άλλοι τα παίρνουν. Το bitcoin θα μπορεί όμως να οδηγήσει σε μια φούσκα αναλογικά πανομοιότυπη με αυτή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, της Ελληνικής Οικονομίας ή των ακινήτων. Οι φούσκα είναι το αποτέλεσμα. Το μέσο αλλάζει αφού μπορεί να είναι μια μετοχή, ένα ομόλογο κράτους, ένα ακίνητο και γιατί όχι ένα bitcoin. Αν λοιπόν το bitcoin "σκάσει", ας μην κατηγορήσουμε τον αλγόριθμο...

Το bitcoin είναι παράνομο

To bitcoin δεν είναι παράνομο. Είναι ένα ηλεκτρονικό εικονικό αγαθό που υπόκειται στους δικούς του κανόνες και κάποιος μπορεί να το αγοράσει και να το πουλήσει. Το κακό είναι ότι η ανωνυμία των συναλλαγών το έχει κάνει να χαρακτηριστεί έως το μέσο πληρωμής για παράνομα αγαθά όπως ναρκωτικά. Από την φύση του όμως δεν είναι παράνομο.

To bitcoin δεν έχει πληθωρισμό άρα και είναι καλή επένδυση;

Και ποιος είπε ότι ο πληθωρισμός είναι κακός; Και μόνο το γεγονός ότι δεν έχει πληθωρισμό το bitcoin θα πρέπει να μας προβληματίζει και θα έπρεπε να μας δώσει ακόμη ένα επιχείρημα να μην συγκρίνουμε το bitcoin με τα άλλα νομίσματα. Ο πληθωρισμός είναι η ένδειξη της υγείας ενός νομίσματος. Και ο πυρετός και η υποθερμία είναι το καμπανάκι ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει να πας στον γιατρό. Αν δεν υπάρχει αυτή η ένδειξη όπως στα bitcoin γιατί να το θεωρήσουμε καλό σημάδι;

Το bitcoin δεν φορολογείται;

Λάθος. Το γεγονός ότι υπάρχει μια εμπορική συναλλαγή δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να φορολογηθεί. Η συναλλαγή ορίζει τον φόρο και όχι το μέσο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το bitcoin. Είναι σαν στην Ελλάδα να πας να πληρώσεις για μια τυρόπιτα με γιεν. Αν ο καταστηματάρχης το δεχθεί, θα πρέπει να σου κόψει απόδειξη σε ευρώ και να πάει μετά να το μετατρέψει σε ευρώ στην τράπεζα.

Τo bitcoin είναι ανώνυμο;

Οι συναλλαγές είναι πρακτικά ανώνυμες. Δεν μπορούν ούτε καν να αντιλογισθούν. Αν στείλετε κάπου bitcoins και κάνετε λάθος, ο μόνος τρόπος να τα ξαναπάρετε είναι να σας τα στείλει πίσω ο κάτοχος του πορτοφολιού που τα δέχτηκε και τον οποίο ίσως εσείς να μην γνωρίζετε... Παρόλα αυτά, οι (σοβαρές) ιστοσελίδες που ανταλλάσσουν τα bitcoins με πραγματικά νομίσματα ζητούν τα πραγματικά σας στοιχεία. Αρα για να παραμείνετε ανώνυμος, ο μόνος τρόπος είναι να μπορείτε να πραγματοποιείται ΌΛΕΣ τις συναλλαγές σας μόνο με αυτό το νόμισμα, πρακτικά αδύνατο στην δεδομένη στιγμή αφού η ΔΕΗ ακόμη δεν το δέχεται ως νόμισμα...

Πάντως έτσι και αλλιώς το bitcoin είναι ένα μεγάλο και άκρως ενδιαφέρον θέμα, είτε είστε πολέμιοι, είτε bitcoiners.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου